به نام خداوند جان و خرد
دیابت بارداری نوعی دیابت ملیتوس است که درهنگام بارداری ایجاد شده واغلب پس از تولد نوزاد از بین می رود، این نوع دیابت در نیمه دوم وسوم بارداری در 2% از زنان ایجاد می شود.
کودکان متولد شده از زنان مبتلا به دیابت بارداری بیش تر ممکن است نارس باشند،دچار هایپو گلایسمی شوند یا در زمان تولد مبتلا به یرقان باشند و مادران آن ها درخطر بیشتری برای دیابت نوعII هستند؛ این نوع دیابت معمولا با رژیم غذایی یا حتی تزریق انسولین قابل درمان است.
علل انواع دیابت ملیتوس هنوز کاملا مشخص نشده، مثلا نوعI بیماری خود ایمنی ولی نوعII وابسته به عواملی مثل سِن، چاقی و تاریخچه خانوادگی است.
بعضی داروهای معمول میتوانند در استفاده بدن از انسولین اختلال ایجاد کرده وحالتی به نام دیابت ثانویه ایجاد کند؛ داروهایی مثل ضد فشار خون بالا، ضد التهاب، ضد اختلالات رفتاری و...
علائم:
احساس خستگی وبیماری، دفع متناوب ادرار، کاهش وزن، کتو اسیدوز که بیشتر در نوعI اتفاق می افتد.
کتو اسیدوز علائمی شامل درد ناحیه شکم، استفراغ، تنفس بریده، خستگی زیاد، خواب آلودگی، بوی بد دهان و... که اگر درمان نشوند باعث کما و مرگ می شود.
تشخیص:
آزمایش های ادراری شامل نوارهای تشخیص وجود گلوکز، پروتئین، کتو اسیدوز و خونی شامل گلوکز ناشتا،گلوکز بعد از ناشتا و تست تحمل خوراکی گلوکز است.
کنترل دقیق رژیم غذایی، تمرینات ورزشی، سطح گلوکز خون اهمیت زیادی دارد تا بتوان در کنار آن با انسولین، عوارض را به تاخیر انداخت.
در یک رژیم مغذی متعادل تقریبا شامل 50 تا 60% کالری از کربو هیدرات 10 تا 20% پروتئین و کمتر از 30%از چربی می شود.
مقدار کالری مورد نیاز توسط افراد مختلف متغیر و وابسته به سن و وزن وسطح فعالیت جسمانی می باشد.
دریافت کالری باید به گونه ای باشد که قند و گلوکز وارد شده به خون در حد ثابت و حداقل نگه داشته شوند.
پیشنهاد می شود رژیم بر اساس لیست جایگزینی مواد غذایی تنظیم شود؛هر یک از غذا ها کالری مشخصی دارد وبیمار باید بتواند هر غذایی که خواست انتخاب کند.
درمان جایگزین بدون دخالت پزشکی به درمان منجر نمی شود؛روش هایی مثل طب سنتی و گیاه درمانی در درمان مؤثر است در حالی که هیچ گیاهی جایگزین انسولین شناخته نشده است.
گیاه های کمک کننده به کنترل دیابت
شنبلیبه
نوعی توت وحشی
سیر
پیاز
فلفل قرمز
جینگو